Detta är en underbart julig mjuk pepparkaka!! Faktiskt en av mina favoriter.
Mjuk Pepparkaka
Jag gillar lingon, så ibland kör jag dubbel sats i kakan. Morötter gör den extra saftig, men vill du hålla ned kolhydraterna så blir det lika gott utan.
Ingredienser
- 100 gram smör (alternativt 1 dl smält kokosolja)
- 3 ägg
- 4 msk sötning
- 3 dl mandelmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm äkta vaniljpulver
- 2 tsk kanel
- 1,5 tsk mald kardemumma
- 1 tsk mald nejlika
- 1 tsk mald ingefära
- 1 krm fint havssalt
- 2 rivna morötter (valfritt)
- 0,5 dl lingon
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smält smöret (alternativt smält kokosoljan) och låt svalna
- Knäck äggen i en bunke och vispa poröst tillsammans med sötningen
- Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke
- Riv eller mixa morötterna (valfritt)
- Vispa ihop smöret/kokosoljan, de torra ingredienserna och äggsmeten.
- Rör i morötterna (valfritt)
- Rör i lingonen
- Smörj en sockerkaksform med smör eller kokosolja och bröda den med tex pofiber eller riven kokos.
- Häll i smeten i formen
- Stoppa in i ugnen ca 25-30 minuter. Testa med en provsticka/tandpetare som ska vara torr när kakan är klar
- Låt svalna och vänd upp på ett fat.
- Ät och njut!
Blir det något över rekommenderar jag att du fryser in kakan direkt, tex i portionsbitar. Då håller den sig saftig och god till nästa gång du ska njuta av kakan.
Relaterade