Tävlingslydnad

Det är både roligt och nyttigt att träna lydnad med sin hund!

Dels har man vardagslydnaden som alla hundägare bör (behöver) lägga ner tid på för att få hunden att fungera bra i vardagen. Sedan kan man även träna och tävla i lydnad. Tävlingslydnad kräver precision och lyhördhet, och är i mitt tycke striktare än till exempel rallylydnad, men samtidigt väldigt roligt eftersom man inte kan slarva sig igenom ett moment. Exaktheten är viktig. På lydnadstävlingar ska hunden utföra ett antal moment på kommando. Momenten är olika i de olika klasserna, och Startklass är den första och därmed enklaste klassen. Därefter finns klasserna 1, 2 och 3. Om man få 3 uppflyttningsresultat i startklass respektive 3 första pris i övriga lydnadsklasser på en lydnadstävling, så erhåller hunden en titel (lydnadsdiplom) som även registreras hos Svenska kennelklubben.

Bedömningen sker med betygsättning enligt skalan 5-5½-6-6½-7-7½-8-8½-9-9½-10. Får man 0 poäng är man inte godkänd. Varje moment har en koefficient som betyget multipliceras med.

Fido på prispallen när han kom 3:a på Pudel-SM !

Jag tränade både Fido och Charlie i tävlingslydnad, och vi tävlade i den första klassen som på den tiden var Lydnadsklass 1. Fido erhöll en lydnadstitel LP1.

Nu har jag påbörjat träningen med Luna. Än så länge är det med mycket hjälper eftersom hon bara är 6 månader, och fokus ligger på att hon ska tycka att det är roligt. Det går bra, hon är lyhörd och väldigt lättlärd. Det ska bli så spännande att se om hon kan bli startklar till våren.

Luna 6 månader och första träningspasset med en apportbock

Startklass

Startklass består av 7 olika moment. För att bli godkänd måste man få minst 120 poäng. För att bli uppflyttad till nästa klass krävs 160 poäng. Max antal poäng är 200.

Vartefter jag tar mig igenom Lunas inlärning av respektive moment så kommer jag länka till detta från tabellen nedan. Jag jobbar alltid genom att dela upp ett moment i flera pusselbitar där alla bitar till slut blir ett färdigt pussel. Mer om detta senare.


Moment
Koeff.
1Följsamhet4
2Inkallning3
3Sitt under marsch3
4Apportering3
5Fjärrdirigering2
6Hopp över hinder2
7Helhetsintryck3
Totalt200
Startklass
Rulla till toppen