Rallylydnad

Rallylydnad är en hundsport som ligger mig varmt om hjärtat. Jag tävlade både Fido och Charlie i mästarklass, och 2018 så utbildade jag mig själv till rallylydnadsinstruktör. Jag har även hållit kurs i rallylydnad på en brukshundklubb. Rallylydnad är så mycket glädje för mig, jag njuter verkligen när kommunikationen med hunden fungerar och samarbetet är på topp. Och jag tycker att det är jättekul med träningen som sporrar mig att hela tiden försöka nå denna glädje och samarbetsvilja hos hunden.

Fido och jag tränar rallylydnad

Mitt mål är att även Luna ska få visa framtassarna på tävlingsplan så snart hon har åldern inne. För att få tävla så ska hunden ha uppnått 10 månaders ålder senast dagen före tävlingstillfället, vilket för Luna innebär den 25 januari 2023. Jag har därför siktat in mig på att försöka få henne startklar till våren 2023 (mars/april).

Från den 1 januari 2023 så revideras regerverket. Reglerna gäller för officiella rallylydnadstävlingar som anordnas av klubb inom SKK-organisationen. Fullständigt regeldokument finns på Svenska Brukshundklubbens hemsida.

I dokumentet beskrivs grunden för rallylydnad som tävlingsform enligt följande:

Rallylydnad är baserad på glädje, kommunikation och samarbete. Det ska vara spännande och positivt att tävla.

Vid rallylydnadstävling genomför ekipaget en bana ritad av en domare i rallylydnad.

I de lägre klasserna ska banorna stimulera till fortsatt träning och tävling, i de högre klasserna ska även banans utformning i sig vara utmanande.

I rallylydnad kan hunden antingen föras på höger eller vänster sida.

Domaren ger klartecken till ekipaget att starta och därefter genomförs banan självständigt av ekipaget. Banan består av flera moment beskrivna på skyltar som illustrerar genomförandet med bild och text. Målet är att ekipaget ska genomföra banans alla moment så följsamt som möjligt från start till mål med ledning av skyltarna. Ekipaget ska utstråla glädje och samarbete under hela genomförandet, som ska ske i ett naturligt tempo. I rallylydnad krävs inte ett perfekt fotgående, läggande etc., men hunden ska befinna sig under förarens kontroll. Föraren får kommunicera obegränsat med hunden genom såväl röst som kroppsspråk för att uppnå bästa möjliga resultat. Det är inte tillåtet att ge hunden tillrättavisande, åthutande eller för hunden obehagliga röst- och/eller tecken.

Föraren får inte medvetet vidröra hunden. Det är inte heller tillåtet för föraren att ha godis eller föremål synligt inom banområdet, om moment inte så kräver. Vid bedömning premieras ekipagets glädje, samarbete och positiva kommunikation. Bedömning görs genom avdrag från det maximala antalet poäng. Avdragen görs bland annat för fel eller brister i utförandet av momenten.

www.brukshundklubben.se

Jag har börjat träna Luna i momenten som finns i Nybörjarklass, mer om det i senare inlägg.

Charlie och jag tränar rallylydnad

Tävlingslydnad

Det är både roligt och nyttigt att träna lydnad med sin hund!

Dels har man vardagslydnaden som alla hundägare bör (behöver) lägga ner tid på för att få hunden att fungera bra i vardagen. Sedan kan man även träna och tävla i lydnad. Tävlingslydnad kräver precision och lyhördhet, och är i mitt tycke striktare än till exempel rallylydnad, men samtidigt väldigt roligt eftersom man inte kan slarva sig igenom ett moment. Exaktheten är viktig. På lydnadstävlingar ska hunden utföra ett antal moment på kommando. Momenten är olika i de olika klasserna, och Startklass är den första och därmed enklaste klassen. Därefter finns klasserna 1, 2 och 3. Om man få 3 uppflyttningsresultat i startklass respektive 3 första pris i övriga lydnadsklasser på en lydnadstävling, så erhåller hunden en titel (lydnadsdiplom) som även registreras hos Svenska kennelklubben.

Bedömningen sker med betygsättning enligt skalan 5-5½-6-6½-7-7½-8-8½-9-9½-10. Får man 0 poäng är man inte godkänd. Varje moment har en koefficient som betyget multipliceras med.

Fido på prispallen när han kom 3:a på Pudel-SM !

Jag tränade både Fido och Charlie i tävlingslydnad, och vi tävlade i den första klassen som på den tiden var Lydnadsklass 1. Fido erhöll en lydnadstitel LP1.

Nu har jag påbörjat träningen med Luna. Än så länge är det med mycket hjälper eftersom hon bara är 6 månader, och fokus ligger på att hon ska tycka att det är roligt. Det går bra, hon är lyhörd och väldigt lättlärd. Det ska bli så spännande att se om hon kan bli startklar till våren.

Luna 6 månader och första träningspasset med en apportbock

Startklass

Startklass består av 7 olika moment. För att bli godkänd måste man få minst 120 poäng. För att bli uppflyttad till nästa klass krävs 160 poäng. Max antal poäng är 200.

Vartefter jag tar mig igenom Lunas inlärning av respektive moment så kommer jag länka till detta från tabellen nedan. Jag jobbar alltid genom att dela upp ett moment i flera pusselbitar där alla bitar till slut blir ett färdigt pussel. Mer om detta senare.


Moment
Koeff.
1Följsamhet4
2Inkallning3
3Sitt under marsch3
4Apportering3
5Fjärrdirigering2
6Hopp över hinder2
7Helhetsintryck3
Totalt200
Startklass

Välkommen Luna!

Luna 8 veckor

Den 19 maj hämtade vi hem vår efterlängtade lilla valp från Kennel Tripwire. Luna är en fantastisk liten hund – söt, gosig, social, lättlärd och allas favorit. Hon har full fart när hon är vaken, men sover gott när hon är trött precis som det ska vara. Jag kommer under sommaren att skapa en egen sida till henne här på Fantastic’s webbplats, så håll utkik.

Luna 8 veckor

Luna kommer, om allt vill sig väl med hälsotester och meriteringar, få bli mamma när hon blir stor. Jag har också planer på att träna henne och tävla i Rallylydnad. Både Fido och Charlie tävlade ju ändå upp i mästarklass och det skulle vara kul att testa om jag kan nå ända dit även med Luna. Jag har även känslan redan nu att hon kommer bli en perfekt agility hund. Vi får helt enkelt se vad tiden har att utvisa.

Uppdatering av blogginlägg

För er som följer min blogg och får en notis när jag publicerar nya inlägg så tänkte jag bara berätta att jag under en period framåt kommer uppdatera bloggen med historiska inlägg som jag hämtar från hemsidans dagbokssidor. På detta sätt kommer allt finnas samlat på ett och samma ställe, och därmed lättare att administrera och kategorisera.

Så om det dyker upp nya inlägg men med datering på till exempel år 2007 så vet ni nu anledningen till detta.

Passar även på att önska er alla en riktigt skön helg!

Här på Fantastic’s väntar bad och klippning av Vinna. Kanske inte hennes favoritsysselsättning, men vill man vara fin får man lida pin. 🙂 Nä, skämt och sido, Vinna är jätteduktig på trimbordet. Hon står helt stilla och låter sig pysslas om.

Rallylydnadsinstruktör

I dag avslutade jag min fortbildning som rallylydnadsinstruktör!

Det har varit otroligt givande att ta del av all kunskap hos både lärare och kursdeltagare på Hundens Hus, ett av nordens ledande företag inom yrkesutbildningar i hundbranschen.

Jag ser verkligen fram emot att fortsätta att sprida denna kunskap vidare. Rallylydnad är något jag brinner för. Det skapar sådan fin kontakt mellan hund och förare. Sporten kan tillämpas både som vardagsaktivering, eller om du vill ta nästa steg och träna inför tävling.

Hundarna brukar tycka att det är jättekul med rallylydnad. Det är en varierande hundsport med allt ifrån apportering, hopp över hinder, följsamhet runt koner i slalomövningar samt snurrar runt sig själv och runt föraren.

Hundarna blir stimulerade och nöjda, och övningarna genererar även stor glädje till dig som förare.

Pälsvård, aktivering och rallylydnad

Idag har Charlie gjort både det ena och det andra.

Kloklippning, rakning av magen, ena Lill-matten som gick promenad med honom och andra Lill-matten som tränade honom i lite olika trix och konster.

Och så slutligen jag som tränade olika moment i rallylydnad.

Det var ett tag sedan jag aktivt tränade rallylydnad, men för några veckor sedan dammade jag av skyltarna och satte igång att repetera. Och har hunden en gång lärt sig så kommer det tillbaka rätt fort även fast man gjort uppehåll under en period med träningen. Det är ju sååå kul med alla dessa varianter på moment, man kan utveckla dem hur mycket som helst. Kan verkligen rekommendera alla att testa denna roliga hundsport!

Rallylydnad

Hemlagad hundmat

Sedan början av året har jag börjat laga egen hundmat till Charlie. Han bara älskar det!

Idag var det dags för ett nytt lass. Denna gång kokade jag blandfärs tillsammans med grönsaksmix. När grönsakerna är mjuka mosar jag dem lätt med en gaffel eller press. Nu står maten på kylning och Charlie väntar otåligt på att han ska få sin middag. Den som väntar på något gott…

Hemlagad hundmat

 

Gör ditt eget hundgodis!

Att göra eget hundgodis är både enkelt, gott och billigt.

Små bitar av torkad blodpudding är perfekt att använda om du till exempel ska lära din hund nya moment.

Tänk på att köpa blodpudding utan lök eftersom lök anses vara något hundar inte ska äta.

Så här brukar jag göra mitt blodpuddingsgodis:

  1. Sätt ugnen på ca 120 grader.
  2. Skär blodpuddingen i små bitar.
  3. Sprid ut dem på en plåt.
  4. Stoppa in i ugnen i 1-2 timmar beroende på storlek av bitar och typ av ugn. Ugnsluckan kan vara lite på glänt när de torkar, men för mig brukar det gå bra att ha den stängd.
  5. Ta ut plåten och förvara bitarna i en tätslutande burk eller påse.

Om bitarna är helt torkade kan de förvaras i rumstemperatur, annars i kyl eller frys.

TIPS! Gör mycket åt gången när du ändå håller på, så räcker det länge.

TIPS! Gör SMÅ bitar. Din hund gör ingen skillnad på små och stora bitar, och dagsransonen med mat kan lätt bli för stor om bitarna är stora.

Kallt ute

Oj, nu har det blivit riktigt kallt ute. 10 minusgrader. Husse tyckte att Charlie skulle ha täcke på sig, så på kvällspromenaden satte jag på det. Bra med reflexer också!

Ingen kramsnö, men det samlades ändå en hel del små snöbollar i skägget ?

Snö igen!

Nu har det snöat igen. Åh, vad jag hoppas att den får stanna kvar, det blir så mycket ljusare då på kvällspromenaderna. Och Charlie bara älskar snön! Enda nackdelen är väl om det blir kramsnö, för då händer det att man får in ett snömonster efter utevistelserna.

Lek med din hund!

Charlie har en egen leksakslåda. När han vill leka går han själv och väljer vilken leksak han vill ha.

Visste du att leken kan vara avgörande för din hunds hälsa? Leken ger motion och stimulans. Den bidrar också till en bra samverkan mellan dig och din hund. Vidare så kan rätt typ av lek sänka stressnivåerna i kroppen på din hund, så den blir lugn och harmonisk i vardagen.

Men framförallt så är det ju så roligt att leka!

Alltid glad

Charlie är fantastisk! Han är alltid glad. En hund som sprider sådan sann glädje borde finnas i varje familjs hem. Inte så konstigt att hunden brukar kallas för människans bästa vän!

Universitetet

Jag är ju civilingenjör i grund och botten, men vad alla kanske inte vet är att jag på senare år återigen har satt mig i skolbänken.

Detta är något jag gör på min fritid för att det är så intressant att lära sig mer om djurens, och framförallt hundens, beteendebiologi.

Jag har tidigare läst hundkurser på Linköpings universitet, vilket jag beskrivit under denna länk:

Min hundutbildning

Denna termin valde jag att istället läsa på Stockholm Universitet. Ikväll var det dags för ännu en föreläsning, som handlade om ”Etologi – hur beteendet förändrades under demesticeringen”. Intressant!

GRATTIS CHARLIE PÅ 12-ÅRSDAGEN!

Idag fyller vår Charlie 12 år! Han har firats sedan morgondagen med grattishälsningar, presenter, gos, lek och en härlig solig höstpromenad. Till eftermiddagen väntar tåra! Livet är gott som hund när man fyller år tycker livsnjutaren Charlie 🙂